Kako ohraniti ravnovesje jeseni?
Način, kako živimo vsakdanjik, je glavni dejavnik pri ohranjanju ali pridobivanju ravnovesja. Glavni ključ dobrega zdravja je: ŽIVETI USKLAJENO S SVOJO ENERGIJSKO KONSTITUCIJO IN Z RITMI NARAVE (čas dneva, letni časi, življenjsko obdobje v katerem se nahajamo).
Da bi ohranili zdravje, je po ajurvedskih načelih potrebno spoštovati spremembe tudi v okolju. Ena takih sprememb je sprememba letnega časa. Ko se vreme ohladi in prične pihati hladnejši in bolj suh jesenski veter, je zelo modro, če upoštevamo priporočila, ki jih je ajurvedska znanost skozi izkušnje dopolnjevala par tisoč let. Ajurveda jesensko dnevno rutino smatra kot enega temeljih principov zdravja v jeseni. Gre za spremembo življenjskega sloga v primerjavi s poletjem, kar večina od nas stori spontano, ne da bi se tega sploh zavedali. V letošnji poletni vročini smo z veseljem uživali velike količine surove solate in sadja ter iskali bližino osvežujočih in hladnih rek in jezer. V oktobru, novembru in decembru pa nam bodo bolj prijale vroče in zabeljene kuhane žitarice, goste in oljnate zelenjavne juhe, enolončnice, rahlo pekoča čežana in kompoti ter topla oblačila in ogrevalne barve ter vonji. Spontano bomo iskali sončne trenutke in zavetrne kotičke.
Za večino ljudi bo ustrezalo, če se bodo držali splošnih napotkov za jesen. Če pa poznate svojo energijsko konstitucijo po ajurvedi, boste lahko delno prilagodili ponujene nasvete. Še posebej naj se nasvetov držijo ljudje, ki so po naravi drobne konstitucije, imajo malo maščobnega tkiva, jih rado zebe, imajo zelo suho, razpokano in hrapavo kožo, pokajoče sklepe, težave z zaprtjem in so notranje zelo nemirni.
Za jesen je primerna težka, kuhana, oljnata in hranilno bogata hrana, ki ima glede na preostali del leta večjo vsebnost beljakovin in maščob ter je pripravljena s toplimi začimbami ter servirana vroča oz. topla. Ta hrana bo poskrbela za prizemljenost, negovala vaše telo in umirila nemiren um. V tem obdobju leta vas bodo uravnotežali SLADKI (ne slaščice, ampak polnozrnate žitarice in kaše), SLANI in KISLI okusi. Za ta čas je odličen zajtrk iz kuhanih žitaric (pira, kamut, prosena kaša, ovseni kosmiči, ajdova kaša, polenta) ter s cimetom in klinčki(nageljnove žbice) začinjena čežana. Za kosilo in večerjo so najboljši obroki, ki vsebujejo zelenjavo, kuhano na pari, goste juhe, enolončnice in omake. Če jeste meso in jajca, potem je to najboljši čas v letu za uživanje teh vrst živil. Primerni so tudi oreščki in semena. Najbolje je, da zmanjšate uživanje surove zelenjave, mrzle in zamrznjene hrane ter hladnih mlečnih izdelkov. Dovoljeno je vroče mleko, začinjeno s kardamomom, cimetom in muškatnim oreščkom. Da ne bi povečali neravnotežja, zmanjšajte hrano grenkega, trpkega (grenka in trpka je vsa listna zelenjava ter stročnice) in pekočega okusa. Priporočene so blago ogrevalne začimbe: janež, kumina, cimet, kardamom, komarček, lovorov list ter za ljudi s premalo prebavnega ognja ali tiste, ki jih rado zebe, ingver in česen. Zelenjavo, ki je težko prebavljiva (ohrovt, zelje, brokoli, cvetača) kuhajte s toplimi začimbami (kumina, lovor). Priporočljiv je čaj iz kumine, koriandra in janeža (v enakih razmerjih) in kompot.
Vsako jutro se poleg običajnega pitja tople vode, vadbe, da vam postane vroče in kratke meditacije, natrite s par kapljic sezamovega olja (ki je po energetiki ogrevalno) po celem telesu in se nato umijte s toplo vodo. Izogibajte se hrupu, hrupni glasbi, hitri vožnji in pretirani spolni dejavnosti. Pojdite spat do 22.ure. Izogibajte se prepihu in hladnim vetrovom. Poskrbite, da vam bo toplo – toplo se oblecite, dobro se zaščitite pred hladnim vetrom s kapo in šali. Barve, ki vas bodo v jeseni ogrele so rumena, oranžna in rdeča ter zlat nakit. Post za jesen oziroma za hladno obdobje leta NI primeren, razen kadar je nujno potreben iz terapevtskih razlogov in ga izvajate pod nadzorom ajurvedskega terapevta ali zdravnika.
Jesen je čas tranzicije oziroma prehoda. Narava se poslavlja in pripravlja za počitek. Kaj pa mi? Si bomo dovolili zmanjšati aktivnosti in dolge večere izkoristili za utrjevanje notranjega miru, branje ali druženja z duhovnimi prijatelji? Vse to nam bo povečalo ravnotežje. Predvsem pa bomo s tem nudili počitek svojemu, v večini preobremenjenemu živčnemu sistemu. Za ta čas leta se predvsem priporoča umirjanje uma z različnimi tehnikami sproščanja, meditacije, molitve ali petja manter. Tako bomo poskrbeli za notranje ravnovesje, ki ima zdravilen vpliv na naše fizično in psihično počutje.
Aktualna obvestila
POLETNA joga se konča 23.8.24 (zadnji teden avgusta).
Z vadbami JOGE sezona 2024/25 pričnemo 23.9.2024 (zadnji teden septembra). Vodita: Andreja Koprivec in Tanja Pristov.
Trajanje: od 23.9.24 do 30.5.25. To je 8 mesecev in 2 nagradna tedna, eden na začetku in eden v maju.
TERMINI:
- KOLPERN (Jesenice, Fužinska 2), Muzejsko območje Stara Sava, zraven Špar Centra
- ponedeljek dopoldan od 8:30 do 10:00, pričetek 23.9., vodi Tanja Pristov
- ponedeljek zvečer od 17:30 do 19:00, začetna do srednja zahtevnost, pričetek 23.9.
- ponedeljek zvečer od 19:15 do 20:45, napredna zahtevnost (pogoj: vsaj 1 leto začetne joge), pričetek 23.9.
- torek dopoldan od 8:30 do 10:00, meditacija ob 8:00, pričetek 24.9.
- četrtek zvečer od 18:30 do 20:00, pričetek 26.9.
- petek dopoldan od 8:30 do 10:00, meditacija ob 8:00, pričetek 27.9.
- VRTEC MLINČEK (Naklo, Krakovo 73), zraven Občine oz. nasproti Doma starostnikov
- sreda zvečer od 17:30 do 19:00, začetna in srednja zahtevnost, pričetek 25.9.
- sreda zvečer od 19:00 do 20:30, napredna zahtevnost (pogoj: vsaj 1 leto začetne joge), pričetek 25.9.
Podrobnosti se nahajajo na levi strani ekrana (cena, plačila, opisi, fotke, razlage…)
PRIJAVE so OBVEZNE za vse dogodke in jih prosim posredujte na mail andrejka.koprivec@gmail.com ali na tel: 040 888 028.
Z veseljem sem vam na razpolago za dodatne informacije.
———————————————————————————
Veseli vas bomo na vseh vadbah in delavnicah, kjer širimo vse, kar je dobrega za vsa bitja in naravo.
Z novimi znanji in dejanji skupaj rojevamo Novo zavest in s tem Novo zemljo. Hvala vam.