V prejšnjem članku sem pisala o tem, da nas vsi veliki duhovni učitelji in sodobna kvantna znanost učijo enako. Kar je v nas samih, vpliva na svet okrog nas. Vendar se je znanost še bolj poglobila v naše bistvo. Odkrili so namreč, da je elektromagnetno valovanje, ki ga oddaja naše srce 5000X močnejše od tistega, ki ga oddajajo možgani.

Kako se to kaže v vsakdanjem življenju? Če si neko stvar želimo ali ponavljamo samo kot misel, potem to NIMA velike moči. Če pa misel podpremo z OBČUTKOM iz srca, potem postanemo močni oddajniki elektromagnetnega polja, ki so-ustvarja naše življenje. Če si na primer želite obilja, v vas pa je prisoten občutek pomanjkanja, vaša želja ne more biti izpolnjena, ker notranji občutek nasprotuje vaši misli. Če si v mislih želite partnerja in ta ne pride v vaše življenje, preverite svoje občutke. Mogoče niso usklajeni z vašimi razmišljanji. Če si želite zdravja, govorite o zdravju in NE o bolezni in čim večkrat začutite kako pokate od zdravja. In kar je najpomembneje, če si želite MIRU v medsebojnih odnosih in v svetu, ga morate najprej občutiti v sebi.

MIR v sebi v začetku najlažje dosežemo v skupinah. Če si boste ogledali Facebook profil Društva Prvi Korak, boste na fotografijah videli, kako smo meditirali skupaj v aprilu. Iz srca se zahvaljujem vsem udeležencem, da so si vzeli čas in prišli v našo družbo, kjer smo skupaj ustvarjali močna občutja MIRU in jih nato razširjali tudi na druge ljudi. HVALA.

No, sedaj pa k zajtrku ali malici v toplem obdobju leta. Kaj o tem pravi tradicionalna medicina in sodobna znanost? Obe dve sta si enaki v tem, da je najbolj zdrava sveža, nepredelana hrana. Vendar pozor! Če je prebavno-presnovna zmožnost vašega organizma šibka, boste pri količini zaužite sveže zelenjave ali sadja morali biti previdni. Če imate suhe sklepe, ki vam pokajo, močno izsušeno kožo in lase, ste zaprti, imate suhe sluznice in ste močno nemirni, imate živčne težave ali premajhno telesno težo, potem v količini surovih stvari ne smete pretiravati. V takem primeru se je o vrsti prehrane modro posvetovati z ajurvedskim svetovalcem, da si ne boste povzročali neravnovesja. Če se v vašem telesu pojavlja vročina in imate vnetja na koži, se izogibajte močno kislih okusov sadja in zelenjave. Če pa je vaše telo pretežko in čutite tudi težkost in nejasnost v umu, potem se izogibajte zelo sladkega sadja. Vsi ostali, ki nimate zgoraj omenjenih težav, pa si zlahka privoščite zajtrke oz. malice iz narave brez omejitev.

Le kako? Najprej potrebujete mešalnik (po starem mikser in po novem blender). Na voljo jih imate v vseh trgovinah in na spletu. Bolj kakovostni so dražji, vendar so tudi tisti iz nižjih cenovnih razredov povsem primerni za uporabo.

Po sestavine zajtrka se potem odpravite v naravo. Mogoče samo na vaš vrt, sosednji travnik ali gozd. Tam kar buhti od zelenja, ki je večinoma užitno. Pri meni je povsem enostavno. Zjutraj grem na vrt in travnik pred hišo. Naberem šopek zelenjave: vrhnji del kopriv, malo malinovih listkov, pa nekaj listkov sivke, mete in melise ter par listov špinače in nekaj listkov luštreka ali regratovih listov. Lahko naberete tudi različno solato, berivko, zeleno, peteršilj,rukolo…… Vsega mora biti po malo. Posebej ne smemo pretiravati z zelišči kot so peteršilj ali zelena, ker so zelo močna. Če teh jedi nismo vajeni, pričnemo POČASI in z majhnimi količinami, da se telo privadi, ker s takimi obroki sprožimo močno razstrupljanje!!

Nato vse to zelenje dam v mešalnik, dodam sok ene pomaranče in četrtino ananasa ali jabolko. Kadar mi prija bolj sladko, dodam še nekaj rozin. Ker se nekateri vitamini NE absorbirajo v telo brez maščob, dodam malo žličko lanenih ali sezamovih semen. Najbolje je, da posegamo po lokalno pridelanih sestavinah in dodamo par domačih orehov ali lešnikov. Jaz včasih dodam kar žličko lešnikovega olja. Za dober okus se igramo še z začimbami. Največji antioksidacijski potencial med njimi imajo nageljnove žbice (klinčki), ki mešanici dajo odličen okus . Če sem zelo lačna, za večjo nasitnost narežem v mešanico še eno banano ali pol avokada. Na koncu dolijem vodo in pritisnem na gumb na mešalniku. V pol minute je moja malica pripravljena. Idealno je, če jo zaužijete takoj, lahko pa jo nalijete v posodico in odnesete v službo. Ali pa nagovorite delodajalca, da v skrbi za zdravje zaposlenih, nabavi mešalnik. Tako si s sodelavkami in sodelavci lahko pripravljate okusne in zdrave obroke za malico. Receptov za pripravo mešanic dobite ogromno na spletu ali v knjigah o zdravi prehrani. V iskalnik Google odtipkate besedi »Smoothie recepti«.

Ker se bosta sezonsko sadje in zelenjava spreminjala tokom poletja, bomo v mešanice dajali to, kar bo trenutno na voljo na vrtu ali v naravi. Posegali bomo po jagodah, malinah, marelicah, breskvah, borovnicah…… in obilici listnate zelenjave.

Počasi boste dobili občutek za količino in mešanje raznih vrst sadja in zelenjave. Pa dober tek in čim več domišljije pri pripravi.