Kaj je JOGA NIDRA?

Joga nidra je del znanosti, kako obvladati notranje dimenzije življenja, da bi svojo človeško izkušnjo preživeli čim bolje. Veliko se pogovarjamo o meditaciji, morda celo meditiramo, vendar pogosto ugotovimo, da je to težko, da smo preveč utrujeni, mnogokrat pa se tako zelo ukvarjamo s tehniko meditacije, da pozabimo oz. ne izkusimo stanja meditacije, ki je stanje brez misli.

Kako obvladati notranje dimenzije življenja?

Joga nidra je na spanju temelječa tehnika meditacije in je osnovana na biologiji našega lastnega telesa. Ni se vam potrebno učiti, kako zaspati, telo to zna samo. V Jogi nidri postopno praznimo um. S tem se možganski valovi umirjajo in to čutimo kot sprostitev. To nas naravno pripelje v stanje z manj in manj mislimi. Vsako noč preden zaspite lahko izkusite, da se misli umirjajo in izginejo. V nasprotnem primeru, če so misli aktivne, ne morete zaspati. In to poznamo kot motnjo nespečnosti.

Torej, kaj Joga nidra naredi? Pripelje nas v stanje, ko je vsebina uma prazna. Pelje nas skozi proces umirjanja miselnih procesov, kot se to naredi pri spanju. Lepota tega je, da se dogaja brez truda, povsem samodejno, spontano. Ni se potrebno truditi, telo že ve in to naredi samodejno. Pri praksi boste ugotovili, da že v samem začetku dosežete globoko stanje zavesti, kakršno dosega izkušen meditant. Joga nidra je sestavljena iz telesnih, dihalnih in zavestnih tehnik. Ta tehnika vas popelje iz uma in misli v stanje občutenja telesa. To uporabi tako, da zlahka zdrsnete v stanje »biti«.

Spontano v sproščenost. Ali to zmoremo in kako?

V praksi Joge nidre spontano potujemo iz stanja delovanja in razmišljanja v stanje občutenja in bivanja. Ni se vam potrebno truditi biti zavestni kot v klasični meditaciji, vi počivate v zavesti sami. Vrednost tega, da se naučimo počivati v sami zavesti je, da ko pridemo nazaj v normalno stanje, s seboj prinesemo sposobnost, da zaznamo misli, občutke in reakcije, ki se gibljejo skozi našo zavest, namesto da nas popolnoma povlečejo vase in se v njih izgubimo oziroma trpimo. Ko se tako naučite stopiti korak nazaj od vsebine svojega uma, lahko izberete svobodno, kako se boste odločili. Slediti slabi navadi ali ne? Sledite notranjemu impulzu po slabi hrani ali namesto nje izbrati orešček, sadje, sok? Lažje se odločite, da ne boste vrnili »milo za drago«, ampak zadihali in iz miru vrnili odgovor ali celo sočutno odreagirali na zlobne pripombe. Joga nidra vam bo omogočila prostor, da boste svobodno odločali o svojih reakcijah na življenje, namesto da bi reagirali avtomatično na impulze uma in čustev.

Ena od stvari, ki je res edinstvena pri Jogi nidri je uporaba namena – sankalpe. Tudi v klasični meditaciji greste v subtilne nivoje svojega bitja, toda tam običajno ne izrazite namena. V Jogi nidri pa ravno ko smo v globljih plasteh uma, naredimo spremembo. Jogiji verjamejo, da kar vidite zunaj, v svojem življenju, je to, kar imate znotraj v sebi, zavedno ali nezavedno. Če želite zunanjo spremembo, spremembo v vašem življenju, potem jo morate najprej narediti znotraj, v najsubtilnejših plasteh vašega uma. V smislu »ne glej posledic, pojdi v vzrok«. V Jogi nidri imate priložnost vstopiti v ta najfinejša stanja zavesti, kjer se brezoblično, nevidno premika, oblikuje v vidno. Iz tega prostora, iz vzroka, korenine, vplivate na spremembe v vašem življenju. Ne popravljajte posledic, spremenite vzrok in posledice bodo odpravljene.

Pravi ali namišljeni tigri v naši glavi?

Za večino izmed nas, v našem načinu življenja, je stres, ki ga izkušamo bolj mentalen kot fizičen. To ni stres, ki ga začutimo, ko tiger vstopi v sobo, da bi nas napadel, ampak gre bolj za »mentalne« tigre. Napadajo nas naši lastni strahovi, navezanosti, jeza, žalost, nemir, brezvoljnost…. Problem z »namišljenim« tigrom je, da je lahko v naši bližini za večno, kolikor dolgo to izberemo ali kolikor dolgo ti strahovi prežijo na nas. Naša telesa so bila razvita za stres, vendar samo za 30-60 sekund trajajoč stres – bori se ali zbeži – naenkrat. Kaj pa če tak stres traja več ur, dni ali celo let? Rešitev iz tega je, da se naučimo dve stvari. Kako upravljati s psihološkim efektom našega stresa, s tigri, ki nikoli ne zapustijo sobe in obenem kako sprostiti sproten in nakopičen stres iz telesa in uma. Kako sprostiti in obnoviti telo? 45 minut Joga nidre sprosti in obnovi telo tako kot 3 ure kvalitetnega spanca. Si predstavljate kako se telo lahko obnovi, vitalizira, sproti strese in vzpostavi ponovno ravnovesje? Obenem lahko izstopite iz svojih misli, ki vam povzročajo nenehen stres in vas resnično spravljajo v obup.

En sam vzrok vseh težav? Nakopičen stres, ki ga telo ne zmore več obvladati, prenesti.

Pri stresu lahko rešujemo vzroke stresa posamično. Na primer: preveč dela, težavami z otroci, nespečnostjo, nesposobnostjo soočiti se s svojimi notranjimi stanji itd. Lahko rešujemo vsakega posamično ali pa gremo globoko v sebe, v sam vzrok vseh teh težav in ta je več stresa in napetosti, kot ga telo lahko prenese oziroma uravnoteži. Vzrok je preveč aktiven um, ki nas ima v oblasti, namesto, da bi bil to, kar mu je naravno namenjeno, naše orodje. Če lahko dosežemo in delamo z glavnim vzrokom teh težav, se posledice prično zmanjševati spontano.

Joga nidra kot tehnika je kot pomagati rastlini: greste v korenino in tam naredite spremembo, namesto, da bi se ukvarjali z vsakim listom te rastline in ga popravljali, zdravili, obnavljali oz. se z njim ukvarjali.

Kaj je Joga Nidra? Oglejte si intervju na povezavi: Intervju s Kamini Desai, ph.d.