Joga je pot plemenitenja samega sebe skozi različne prakse telesnih vaj, dihalnih vaj, vaj osredotočanja in meditacije. Ta pot je večplastna.

  • Lahko jo izberete zgolj kot prakso telesnih položajev oz. asan, ki raztezajo telo in tako odpravljajo zategnjenost v kitah in mišicah, ki jo povzroča stres, športne aktivnosti in starostni procesi. Na tem nivoju vam pomaga k ohranjanju gibljivosti in prožnosti, kar ohranja človeka mladostnega in mu pomaga, da še bolj uživa v športnih aktivnostih, saj so njegove mišice in kite pravilno raztegnjene, sklepi pa odprti, očiščeni in naoljeni. Zaradi tega večina športnikov vrhunskih klubov po svetu v svojo vadbo že vključuje Jogo.
  • Na nivoju dihanja vam Joga podari prakse dihanja, ki vas napolnijo s kisikom in prano ter telo nežno raztegujejo in masirajo od znotraj ter vplivajo na umirjanje živčnega sistema.
  • Na nivoju uma se pri Jogi seznanite z mnogimi tehnikami umirjanja in koncentracije.
  • Na duhovnem nivoju pa spoznavate stik z Enostjo. V meditacijah izkušate svojo odsotnost (ego utihne) in božansko prisotnost.

Osnova za izvajanje vseh teh praks je življenje, v katerem spoštujemo Jame in Nijame, oziroma po naše Deset zapovedi. V starodavni Jogi je učitelj pričel učiti učenca šele takrat, ko je bil sposoben živeti v skladu s sledečimi zapovedmi: ne laži -popolna zaveza resnici, ne kradi, ne bodi nasilen do kateregakoli čutečega živega bitja, ne nečistuj – spoštuj svojo seksualno energijo in jo izkoristi za povezavo z Enostjo, obvladuj pohlep – ne poseduj stvari, ki jih ne potrebuješ. Obenem so Nijame zahtevale od človeka čistost telesa, čistost v mislih ter čistost okolja, razvijanje zadovoljstva v sedanjem trenutku TUKAJ in ZDAJ, ohranjanje motivacije in navdušenja pri vsakem delu, ki ga je potrebno opraviti, izvajanje praks, ki človeku pomagajo razvijati samozavedanje in vsakodnevno čaščenje inteligence, ki nas je ustvarila. To so imenovali stik z vseprežemajočim Duhom oz. Enostjo. To je lahko nekaj minut globokega zavestnega dihanja, medtem ko se vozimo na delo ali gremo na sprehod, nekaj minut posvečenega dela z zemljo na vrtu ali pa so to bolj formalne prakse vsakodnevnega branja duhovne literature, meditacije ali poglobljene molitve.

Vsa ta pot je namenjena osvobajanju človeka od pogojenega uma in prepoznanje resnice o tem, da je v svojem bistvu mnogo več kot telo, misli ali čustva. Ko človek dojame kako mu Joga pomaga v telesnem, dihalnem, umskem in duhovnem napredku, se z veseljem loti praks, ki predstavljajo »avtocesto« do notranjega miru in izpolnjenosti ter s tem seveda do fizičnega in psihičnega zdravja.