V prejšnjem članku sem pisala o zdravem zajtrku oziroma malici iz narave, ki jo pripravimo čisto preprosto iz sestavin na vrtu, travniku ali gozdu. Bistvo teh mešanic (smoothie-jev) je, da so pripravljene iz čim bolj svežega sadja, zelenjave in rastlin, ki so lokalnega izvora (čim bližje kraju našega bivanja) in da smo v uživanju le teh zmerni. Posebej na začetku, da damo telesu čas, da se reorganizira oz. privadi količini presne hrane. Vse spremembe v svoje življenje vpeljujemo vedno postopoma in z majhnimi koraki. Tako je možnost, da nam bo uspelo, veliko večja.

Ker se zadnje čase ogromno govori in piše o razstrupljanju je prav, da se malo pomudimo pri tej temi. Ajurvedska medicina prav tako kot današnja znanost poudarja pomembnost čistosti telesa za ohranjanje in pridobivanje zdravja. Zdravo je telo, ki ni zakisano oz. zastrupljeno. Vendar pozor! Tudi z bazičnostjo oz. razstrupljanjem ne smemo pretiravati. Če ohranjamo zdravo dnevno rutino, pri kateri vsakodnevno podpiramo naravni proces čiščenja zjutraj, potem bo možnost, da se v našem telesu kopičijo strupi manjša. Za čistost telesa poskrbimo s primerno, čim manj predelano hrano, ki naj bo lokalnega izvora in čim bolj sveže pripravljena. Vsa pretiravanja v enostransko prehranjevanje ajurvedska medicina odsvetuje. Vedno morate paziti na to, da ohranjate skladnost med čiščenjem in hranjenjem oz. med čistilnimi in hranilnimi okusi. Če ne veste, kako bi se tega lotili, me lahko kontaktirate in dobili boste nasvet glede pravilnega prehranjevanja za vašo konstitucijo. Nekatere konstitucije potrebujejo v hrani več hranilnih okusov: SLADKO, SLANO in KISLO. Drugi potrebujejo več čistilnih okusov: GRENKO, TRPKO in PEKOČE. Če ste obilnejše postave ali imate zastrupljeno telo je modro, da vaš jedilnik vsebuje več jedi iz zbirke čistilnih okusov. Če ste drobne postave, imate premajhno telesno težo ali suho kožo, sklepe, sluznice in stalen nemir ter negotovost v umu, potem naj vaš jedilnik vsebuje več hrane iz hranilne skupine okusov.

Vendar s primerno hrano še nismo zagotovili čistosti telesa. Potrebno je tudi gibanje. Zlasti v jutranjih urah – pred zajtrkom, da se očisti limfa, ki jo poganjajo samo gibi naših mišic. Tako zagotovimo čiščenje na CELIČNEM nivoju, saj se s tem čisti medceličnina, tekočina, v kateri plavajo naše celice. Izločanje blata in urina zjutraj ni dovolj za zagotavljanje čistosti telesa. Pri gibanju je najbolj pomembno to, da je zjutraj toliko intenzivno, da nam postane vroče.

Velikokrat mislimo, da smo s pravilnim prehranjevanjem in gibanjem naredili vse, da bi ohranili telo čisto. Zaradi tega se včasih čudimo, zakaj zbolimo ali opazimo pri sebi znake zastrupljenosti telesa, čeprav spoštujemo zdrava načela hranjenja in gibanja. Ste opazili, kaj pri tem manjka? Manjka najpomembnejše in to je, v kakšnem stanju se nahaja naš um. Zadnji izsledki znanosti kažejo na to, da približno 70% zastrupljenosti v naših telesih povzročamo z napetim, nezadovoljnim, nemirnim ali stresnim stanjem v našem umu. Napet um povzroča zakrčenost telesa in kar je najpomembneje MOTI procese v našem telesu. Četudi jemo zdravo hrano, se v takem primeru le-ta ne prebavi in presnovi pravilno. Motena je lahko tudi asimilacija hranil. V primeru, da je telo zakrčeno ali zablokirano, telesne tekočine ne krožijo pravilno. Poleg tega pa je moten tudi pretok prane, energije, ki nam daje življenje. Brez energije NI življenja in vsaka blokada teh pretokov, ki traja dalj časa, povzroči nastanek bolezenskih stanj.

Pomagamo si lahko z eno najpomembnejših praks za ohranjanje zdravja in to je čiščenje sprotnega in akumuliranega stresa v svojem umu. To ne moremo storiti direktno s svojim razumom, ampak za to uporabljamo tehnike meditacije. Teh tehnik je precej in vse vodijo človeka do miru in blaženosti, kar je njegova prava narava. Um sam teži k tem stanju, če mu dovolimo, če ga potegnemo »proč od ponorelega sveta«. In kako to naredimo? Prakse so povsem preproste, toda delujejo samo v primeru, da postanejo sestavni del naših življenj, torej, da jih izvajamo vsakodnevno. Kot vsak dan čistimo in skrbimo za svoje telo, tako bi morali skrbeti tudi za svoj UM. Na primer: ajurvedska medicina pri obolenjih srca na prvo mesto kot terapijo zdravljenja postavlja MEDITACIJO. In prav srčne bolezni in bolezni ožilja so ene najpogostejših v zahodnem svetu.

Stanje našega uma vpliva na vsako našo celico. Vsaka naša celica ve, kako se počutimo. Torej stanje našega uma vpliva tudi na stanje našega imunskega sistema, torej na našo odpornost proti boleznim.

Da bi ohranili mir in harmonijo v svojem umu, je zelo modro, da vsak dan dovolimo svojemu umu, da se popolnoma in globinsko sprosti, po možnosti v tišini. Da bi to zmogli, uporabimo več tisoč let znane in preverjene tehnike kot so poglobljena, iskrena molitev, meditacija in ponavljanje manter. Omejitve uporabe teh tehnik so le v primeru, da ste utrpeli možgansko kap, imate hudo depresijo, demenco, nevrozo, psihozo, epilepsijo ali narkolepsijo. V teh primerih je sproščanje zaželeno, vendar mora biti prilagojeno posamezniku in pod nadzorom strokovnjakov.